Bölüm Tanıtımı ve Amaçları

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde 2009 yılında kurulmuştur. 2012 yılından itibaren öğretim elemanlarının bölüme atanmaya başlamasıyla faaliyetlerine başlamıştır.

Bölümümüzün temel amacı arkeoloji biliminin temel kavramlarını ve bilimsel çalışma metotlarını bilen, yaşadığımız coğrafyanın kültürel zenginliğinin farkında olan ve bu zenginliğin Arkeoloji Biliminin temel konusu olduğunu kavrayarak bu konuda bilimsel metotlarla ve etik kuralları çerçevesinde çalışan bilim insanları yetiştirmektir. Öğrenciler lisans eğitimi boyunca zengin ders programı ile tarih öncesi dönemlerden Roma döneminin sonuna kadar başta Anadolu olmak üzere Akdeniz ve çevresindeki kültürler ile ilgili temel bilgilere ulaşmakta, seçmeli dersler ile ilgilendikleri dönem ya da konu üzerinde uzmanlaşabilmektedirler. Temel teorik bilgilerin yanında pratik uygulamaların ve tamamlayıcı kavramların da dahil edildiği eğitim sürecinde, en az maddi kalıntılar kadar bilgilerin de toplanmasının ve bu bilgi ve verilerin doğru ve objektif bir şekilde yorumlanmasının öneminin aktarılması da hedeflenmektedir.

Eğitim süresi dört yıldır. Bölümde eğitim Türkçe olarak yapılmaktadır. Eğitim planında yer alan ve toplam 240 AKTS kredisi olan tüm dersleri başarı ile tamamlamak mezuniyet için gereklidir. Ayrıca genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekir. Ayrıntılı bilgiye Manisa Celal Bayar Üniversitesi Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nden ulaşılabilir.

Arkeoloji Lisans Programı mezunları, akademik kariyerine devam ederek Üniversitelerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı kurumlar ve müzelerde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı gibi farklı bakanlıklara bağlı kurumlar ile Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi bazı kamu kuruluşlarında, özel müzelerde, ulusal ve/veya uluslar arası çeşitli araştırma projelerinde, il ve ilçe belediyeleri bünyesinde bulunan KUDEP veya Tarihsel Çevre Müdürlüğü gibi çeşitli birimlerde, ayrıca özellikle kültürel miras restorasyonu ile ilgilenen mimarlık ve inşaat şirketlerinde görev alabilmektedirler.

AKADEMİK KADRO
Prof. Dr. Serdar AYBEK (Bölüm Başkanı) Özgeçmiş |0 (236) 201 37 02
serdar.aybek@cbu.edu.tr
Doç. Dr. Yusuf SEZGİN Özgeçmiş |0 (236) 201 37 03